Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Niesamowicie pyszna i prosta paella z kurczakiem. Ten przepis przywiozłam z Barcelony. Obiad robi się sam w pół godziny, a efekt powala

Redakcja
Wideo
od 7 lat
Paella z kurczakiem to pyszne i bardzo proste danie do przygotowania na jednej patelni. Nie trzeba nawet gotować ryżu. Wszystkie smaki przenikają się podczas duszenia, a efekt zawsze budzi zachwyt. Tę potrawę przygotujesz w niecałe pół godziny i gwarantuję, że nie będziesz chciał przestać jeść.

W skrócie

Paella to jedna z najpopularniejszych hiszpańskich potraw. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Łatwo zrobić ją na szybki, pożywny obiad, o każdej porze roku, ze składników dostępnych w każdym sklepie. Hiszpanie najczęściej jadają paellę z owocami morza, ale nie jest to obowiązkowe. Doskonale smakuje również z samym kurczakiem.

Paella to danie, które przygotowuje się na jednej patelni. Nie trzeba osobno gotować ryżu. Wsypuje się go do podsmażonego mięsa i warzyw, po czym zalewa bulionem. W ten sposób wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączą. Bardzo ważnym elementem jest tu tzw. sofrito, czyli rodzaj zasmażki, znanej w kuchni śródziemnomorskiej i hiszpańskiej. Łączy się pomidory, czosnek i cebulę, a dopiero potem dodaje mięso i pozostałe składniki.

Jest wiele rodzajów paelli, a każda z hiszpańskich restauracji ma swój sprawdzony sposób na to danie. Poniższy przepis poznałam podczas pobytu w Barcelonie i stosuję go od ponad 20 lat. Efekt zawsze budzi zachwyt u osób, które częstuję moją paellą.

Smacznego!
Smacznego! Karolina Głogowska

Paella z kurczakiem – przepis na obiad z jednej patelni

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 400 g piersi lub polędwiczek z kurczaka,
  • szklanka ryżu,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 pomidory,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • puszka kukurydzy,
  • po pół łyżeczki słodkiej papryki i kurkumy,
  • szczypta chili,
  • sól i pieprz,
  • oliwa.

Jak przygotować paellę z kurczakiem?

  1. Najpierw przygotowałam sofrito. Sparzyłam i pokroiłam pomidory na małe kawałeczki, posiekałam czosnek i cebulę, po czym podsmażyłam to wszystko na oliwie razem z przyprawami.
  2. W tym czasie oczyściłam i pokroiłam pierś z kurczaka oraz paprykę.
  3. Dodałam kurczaka do sofrito, podsmażyłam.
  4. Dodałam pokrojoną paprykę oraz kukurydzę.
  5. Dodałam szklankę suchego ryżu, wymieszałam z pozostałymi składnikami, po czym wlałam na patelnię 2 szklanki bulionu. Zamieszałam i przykryłam.
  6. Zmniejszyłam ogień i dusiłam całość pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie nie wolno zdejmować pokrywki ani mieszać ryżu. Wystarczy poruszyć co jakiś czas patelnią, aby ryż się nie przypalił.
  7. Po 15 minutach zdjęłam pokrywkę i wymieszałam paellę. Posypałam całość natką pietruszki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Niesamowicie pyszna i prosta paella z kurczakiem. Ten przepis przywiozłam z Barcelony. Obiad robi się sam w pół godziny, a efekt powala - Strona Kuchni

Wróć na kepno.naszemiasto.pl Nasze Miasto