2 z 7
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Zamiast sięgać po tradycyjny i wysokotłuszczowy produkt,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/d7/48/6257e3c8a80b2_o_large.jpg)
fot. Mizina/Getty Images
Czym zastąpić tradycyjny majonez? Przedstawiamy jego lżejsze zamienniki. Sprawdź, których produktów możesz użyć do potraw zamiast majonezu
Majonez o obniżonej zawartości tłuszczu
Zamiast sięgać po tradycyjny i wysokotłuszczowy produkt, wypróbuj ten w niskotłuszczowej wersji. Smak takiego produktu nie będzie niczym się różnił, jednak konsystencja może być zdecydowanie rzadsza albo... gęściejsza. Dlaczego? Ponieważ w majonezach niskotłuszczowych jest mniejsza zawartość jajek, które nadają charakterystyczną kremową i gęstą konsystencję. Producent może jednak zagęścić go dzięki dodatkom do żywności, które nienaturalnie zmieniają jego konsystencję.
Wybierając produkt odtłuszczony, możesz zmniejszyć kaloryczność całego dania nawet o 500 kcal, ponieważ 100 g tradycyjnego majonezu to źródło ok. 750 kcal, a niskotłuszczowego – zaledwie 250 kcal.