MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gotowanie dla początkujących. Oto 5 zasad, które stosują szefowie kuchni, aby sprawniej gotować

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Zanim przystąpicie do gotowania, warto sprawdzić składniki w szafkach kuchennych i na ich bazie ugotować posiłek. Szefowie kuchni codziennie sprawdzają zaopatrzenie, aby nigdy nie zabrakło produktów do ich popisowych dań. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć kolejne zasady szefów kuchni.
Zanim przystąpicie do gotowania, warto sprawdzić składniki w szafkach kuchennych i na ich bazie ugotować posiłek. Szefowie kuchni codziennie sprawdzają zaopatrzenie, aby nigdy nie zabrakło produktów do ich popisowych dań. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć kolejne zasady szefów kuchni. 123rf.com/photolight2/zdjęcie ilustracyjne
Gotowanie w domu może być zajęciem chaotycznym i powodować bałagan w kuchni. A to skutecznie zniechęca do samodzielnego przyrządzania jedzenia. Szefowie kuchni w restauracjach stosują kilka zasad, które ułatwiają pracę i wydawanie posiłków. W zaciszu domowej kuchni nie potrzeba dyscypliny, ale można skorzystać z 5 reguł istotnie ułatwiających gotowanie.

W skrócie

Za wprowadzenie wojskowego rygoru w kuchniach restauracyjnych odpowiedzialny jest francuski szef kuchni z XIX wieku – Auguste Escoffier. Nazywany jest reformatorem tradycyjnej kuchni francuskiej. Wprowadził do menu desery na cześć znanych kobiet (beza Pavlova na cześć znanej primabaleriny oraz deser z brzoskwiniami Melba związany australijską śpiewaczką Nellie Melby), a także przygotował nowy system pracy oparty na wojskowej hierarchii. W zaciszu kuchni z powodzeniem można stosować 5 zasad, które przyspieszą pracę, otworzą na nowe pomysły kulinarne i zminimalizują bałagan do minimum.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię

Praktyczne triki w kuchni – sprawdzaj szafki i spiżarnię

W renomowanych kuchniach menu złożone jest z kilku kluczowych dań, które zmieniają się wraz z upływem sezonu. Kucharze nie mogą pozwolić sobie na to, aby jakiegoś produktu zabrakło i trzeba byłoby tłumaczyć się gościom z braku konkretnej potrawy po jej zamówieniu. Dlatego kucharze dzień wcześniej sprawdzają zaopatrzenie i wypisują, których składników niedługo zabranie.
Początkujący miłośnicy domowego gotowania mogą tę regułę bez problemu wdrożyć w zaciszu własnej kuchni. Warto dzień wcześniej sprawdzić produkty przechowywane w domowych szafkach, a następnie na podstawie znalezionych produktów wybrać dzienne menu. Często można się zaskoczyć ilością suchego jedzenia np.: makaronów i kasz. Dzięki temu nie wydacie dodatkowych pieniędzy. Proponowaną zasadę można też zastosować w odwrotnej kolejności, czyli najpierw wybrać dzienne menu, sprawdzić zawartość spiżarni i z gotową listą produktów wybrać się na zakupy. Tej zasadzie w obu wersjach hołduje edukatorka kulinarna w dziedzinie niemarnowania żywności, Jagna Niedzielska.

Praktyczne triki szefów kuchni – zgromadź narzędzia do gotowania

Szefowie kuchni w restauracjach egzekwują, aby każdy kucharz przygotował swoje miejsce pracy. Poza utrzymywaniem czystości, ważne jest zgromadzenie odpowiednich sprzętów. Przed rozpoczęciem krojenia trzeba naostrzyć noże, przed pieczeniem zgromadzić wszystkie potrzebne akcesoria:

  • formy do pieczenia,
  • rękawy cukiernicze,
  • łopatki silikonowe,
  • misy do mieszania produktów.

Gotowanie w domu będzie sprawniejsze, gdy wcześniej przemyślimy, które sprzęty będą konieczne do przygotowania pysznej potrawy.

W naszej galerii zebraliśmy zasady, które stosują szefowie kuchni

Mise en place, czyli przygotowanie składników

Szybkie funkcjonowanie kuchni w godzinach szczytu przebiega wydajnie, gdy przed rozpoczęciem pracy kucharz przygotuje się odpowiednią ilość składników. W domu warto planować jadłospis i według niego odmierzyć potrzebną ilość makaronu, kaszy lub płatków. Wcześniej pokroić warzywa lub mięso. Szczególnie pracochłonne czynności należy wykonać wcześniej, aby maksymalnie skrócić czas między gotowaniem a wydawaniem posiłku. Fachowe słowo na te działa to „mise en place”, które oznacza w wolnym tłumaczeniu miskę na swoim miejscu. Współcześnie podobną funkcję spełnia meal prep, czyli modne planowanie posiłków, przygotowywanie i porcjowanie półproduktów z maksymalnie dwudniowym wyprzedzeniem.

Czytaj także:

Wspólne gotowanie

Auguste Escoffier zrewolucjonizował francuską i światową gastronomię, wprowadzając hierarchię stanowisk wzorowaną na wojsku. Szef kuchni szczególnie w filmach postrzegany jest jako surowy dyktator, który zarządza jakością dań i stawia pracowników do pionu, gdy danie nie spełnia jego oczekiwań. W domu nie trzeba mieć ekipy pracowników ani być kulinarnym despotą. Jednak zawsze milej gotuje się w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Gdy organizujecie przyjęcie lub spotkanie rodzinne, możecie poprosić o pomoc przy robieniu sałatki albo lepieniu pierogów.

Szefowie kuchni chodzą na targ

Kolejną zasadą, która może zachęcić was do gotowania, jest korzystanie z lokalnych targów i gospodarstw rolnych. Szefowie kuchni mają swoich zaprzyjaźnionych dostawców sezonowych owoców i warzyw. Często rolnicy specjalnie dla jednej restauracji uprawiają fioletowe szparagi lub kalafiora romanesco o intrygującym kształcie. Właśnie na takich straganach można znaleźć pomysł na domowe danie. Ponadto warto pamiętać, że szefowie kuchni nie zawsze robią wszystko samemu. Dlatego tak jak oni poszukajcie np.: jakościowej cukierni, która sprzedaje bezy. Wtedy z powodzeniem wykorzystacie je do domowego Eton Mess, nawet jeśli jesteście nowicjuszami w kuchni.

Mamy nadzieję, że te wskazówki pomogą wam zorganizować pracę w kuchni i zainspirują do gotowania.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Znamy sondażowe wyniki wyborów do PE. Wygrywa Koalicja Obywatelska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Gotowanie dla początkujących. Oto 5 zasad, które stosują szefowie kuchni, aby sprawniej gotować - Strona Kuchni

Wróć na kepno.naszemiasto.pl Nasze Miasto