Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

To oni trafiają przez żołądek do serc klientów! Głosowanie w najsmaczniejszym z plebiscytów nabiera rumieńców

Sandra Perlińska
Najlepsze burgery w mieście? Pyszna chińszczyzna? Rewelacyjne pierogi? Gdzie ich szukać? Nasi Czytelnicy to wiedzą i po raz kolejny mają okazję wyróżnić naszych Mistrzów Smaku w wojewódzkim plebiscycie organizowanym przez „Głos Wielkopolski“. Głosowanie już wystartowało, jednak wciąż czekamy na zgłoszenia kolejnych speców od kulinariów. Możecie ich zgłaszać tylko do wtorku, 3 lipca!

Zasady plebiscytu są bliźniaczo podobne do ubiegłorocznych W czterech kategoriach uczestnicy będą rywalizowali ze sobą w powiatach: Kucharz Roku, Kelner Roku, Restauracja Roku i Cukiernia/Kawiarnia Roku, a w sześciu od razu w etapie wojewódzkim: Piekarnia Roku, Barman/Barista Roku, Lody Roku, Pizza Roku, Restauracja Wegetariańska Roku i Burger Roku. Na kucharzy, kelnerów i barmanów czekają atrakcyjne nagrody, a na lokale gastronomiczne - kampanie promocyjne.

Zwycięzcy w powiatowym etapie i w wojewódzkim finale odbiorą specjalne wyróżnienia podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych POLAGRA Gastro i Invest Hotel w Poznaniu.

Wielką promocję zwycięzcom plebiscytu zapewni także specjalny dodatek „Mistrzowie Smaku 2018”, który po zakończeniu akcji zostanie dołączony do całego nakładu „Głosu Wielkopolskiego”. Zaprezentujemy w nim laureatów plebiscytu - zdobywców I miejsc z każdego powiatu. Dołączenie dodatku będzie zapowiadane nie tylko w gazecie i w internecie, lecz także na Facebooku oraz na antenach lokalnych rozgłośni radiowych. Dzięki temu z pewnością stanie się on prawdziwym gastronomicznym przewodnikiem po Wielkopolsce.

Mamy już pierwszych liderów!

Choć głosowanie w plebiscycie „Głosu Wielkopolskiego“ w naszym powiecie dopiero nabiera rozpędu, to mamy już pierwszych kandydatów, których doceniliście Państwo swoimi głosami.

W gronie restauracji liderem głosowania jestSprint Pizza & Sprint Pub. To zdecydowanie najbardziej koszykarski lokal w mieście. Odwiedzają go nie tylko fani, ale i sami koszykarze z BM STAL OSTRÓW WIELKOPOLSKI. Sprint to również odpowiedź na potrzeby klientów. To właśnie tutaj tworzyły się małe strefy kibica, a ostrowianie kibicowali naszym koszykarzom podczas transmisji meczów. Sprint to jednak przede wszystkim rodzinny biznes, który zdecydowanie przypadł ostrowianom do gustu. Restauracja swoje 8. urodziny będzie świętować 1 lipca. Jednak Łukasz Skupiński - syn właściciela Sprint Pizza & Sprint Pub dodaje, że to ostatnie chwile, by wpaść do lokalu. Niestety, ze względu na trudną sytujację rodzinną, właściciele, choć pęka im serce, są zmuszeni sprzedać lokal. Trwają poszukiwania zainteresowanych, którzy zajęliby się tym miejscem. Aktualnie miejsce to jest otwarte tylko w niektóre weekendy. Łukasz zapewnia, że w ten weekend lokal będzie otwarty, a on sam zadba to, by klienci znów wyszli ze Sprint zadowoleni. Zaprasza na ulubioną pizzę ostrowian - nr 20 Diabelski Mix.

W kategorii Cukiernia/Kawiarnia Roku na prowadzeniu są Domowe Wypieki. Babeczki, torty, serniki - nie ma ciasta, czy ciasteczka, którego Izabela Kaźmierczak nie jest w stanie upiec. To właśnie pieczenie zawsze było jej wielką pasją. Dziś piecze dla ostrowian i robi to z ogromną przyjemnością. Domowe Wypieki na kulinarnym rynku istnieje już od niemal 2 lat, a pani Izabela nadal zamierza osładzać życie mieszkańcom Ostrowa Wielkopolskiego i okolic. - Z całego serca polecam torty, uwielbiam je piec - dodaje właścicielka.

Natomiast w gronie kucharzy zdecydowanym faworytem jest Marcin Majzner, który swoimi daniami raczy klientów MM Fusion Catering. Dla Marcina kuchnia po prostu stała się pewnego dnia pasją. Nasz kucharz z wykształcenia jest magistrem inżynierem zarządzania zasobami ludzkimi. Jednak nie to, chciał robić w życiu. Zrezygnował z pracy, spakował się i wyjechał do Francji, by tam uczyć się sztuki kulinarnej od podstaw. W styczniu 2010 roku podjął pracę w Grand Hotel de l’Abbaye w Beaugency we Francji. Od tego czasu jest cały czas związany z kuchnią. - Dzisiaj uważam, że była to najlepsza decyzja, jaką mogłem podjąć - mówi kucharz z MM Fusion. Marcin dodaje, że praca kucharza jest bardzo specyficzna. Wymaga całkowitego poświęcenia – kucharze nie mają weekendów, świąt, a dzień kończą późnym wieczorem. - Moim zdaniem trzeba naprawdę to kochać, by się odnaleźć w świecie gastronomii. Jak twierdził Konficjusz – wybierz pracę, którą kochasz, a nie przepracujesz ani jednego dnia - podkreśla Marcin. Wyjaśnia, że praca kucharza nie polega dziś już tylko na gotowaniu, ale również eksperymentowaniu, łączeniu ze sobą coraz to nowych smaków i nadawaniu nowemu wymiarowi klasycznym przepisom.
MM Fusion to zupełnie nowy projekt. - Dajemy możliwość wynajęcia prywatnego szefa kuchni na przyjęcie organizowane w domu, czy to rodzinny obiad, by uczcić chrzest czy komunię, czy też urodziny albo po prostu kolacja w gronie znajomych - wyjaśnia Marcin Majzner. Wszystko serwowane jest na świeżo i przygotowywane na
miejscu. - Dbamy o to, by nasi Klienci otrzymali jakość dań, jak w najlepszej restauracji - zaznacza kucharz.

W kategorii Kelner Roku kandydaci wciąż czekają na głosy. Wśród nominowanych są aktualnie: Asia Maleszka z Bombardini Cafe, Club & Restaurant, Jakub Doba z Werandy, Jakub Sobczak także z Bombardini oraz Natalia Kluczyk z ostrowskiego Sanremo i Paulina Muszyńska z Zajazdu Osada.

Tutaj sprawdzicie aktualnie wyniki głosowania w plebiscycue Mistrzowie Smaku 2018

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto